Uncategorized

Är Samojedhundar allergivänliga?

Samojed-hundrasen är en medelstor till allergivänlig hund känd för sitt vackra grin och fluffiga vita päls. Denna sibiriska hund går in i listan över allergivänliga hundar eftersom den har minimala mjällnivåer, inte dreglar och dess proteiner är mindre irriterande för allergipatienter än andra raser. Men den fäller … mycket! Om du vill ha en hund som inte fäller, är inte Samojed rasen för dig! Fortsätt läsa om du vill ha en kärleksfull och vänlig familjehund och inte har något emot att ha vitt hundhår över hela ditt hus.

Några snabba fakta om Samojed

Samojed, ofta känd som Smiley Sammy, är känd för sin underbara vita kappa och stora svarta ögon. Dess rävliknande fluffiga triangulära öron bidrar till dess skarpa, intelligenta utseende. Samojed klassificeras som en medelstor eller stor hund baserat på höjden på 48 – 60 cm och vikten mellan 16 – 30 kg.

Samojedpäls är dubbelskiktade. Toppskikter håller underbeläggningen relativt ren och fri från skräp. Underlagret, eller underrocken, består av en tät, mjuk och kort päls som håller hunden varm. Dessa pälslager som är avsedda att hålla Samojedhundarna varma avlats fram under sibiriska vintrar eftersom de bott och arbetet ute i hårda temperaturer. Låt dig inte luras att pälsen är ett problem på sommaren, pälsen ger nämligen en enastående isolering mot sommarvärmen, så klipp inte pälsen! Se till att du ger dem tillräckligt med vatten på sommaren och att de får det regelbundet för att hålla kappan i utmärkt form.

Samojeden fäller säsongsmässigt, två gånger om året. Detta hanteras bäst genom regelbunden borstning utomhus under de dagar / veckor då den gamla pälsen släpper. Den silkeslena pälsen, som liknar fårull, kan samlas, rengöras, snurras i garn och stickas! Trots det faktum att dessa hundar svettas mycket erkänns de som en av de allergivänliga raserna som är mindre benägna att irritera de med hundallergier. De är allergivänliga på ett unikt sätt eftersom de är medelstora och fluffiga, medan de flesta allergivänliga hundar är mindre och har lockigt eller silkeslen och rakt hår.

Trots sitt utsläpp genererar Samojed verkligen mindre mjäll än de flesta raser. Förvånansvärt är att de upphöjda hörnen på läpparna som har gett den smeknamnet “Sammy Smile” är också ansvariga för att den dreglar mindre! Under svåra, fria förhållanden hjälpte denna ansiktsegenskap Samojed att undvika att det bildades istappar runt ansiktet.

Samojedhundens temperament

Samojedhundar är en lugn och tolerant ras. Deras positiva uppförande återspeglas i deras kända “Sammie Smile”. De är underbara med barn, snälla, tålmodiga, nyfikna och tillgiven. Det här är sanna familjedjur som tycker om att vara en del av dina liv. De skäller ibland, men förlitar sig inte på dem som säkerhetshundar eftersom deras glada, vänliga natur inte avskräcker angriparna. Din samojed kommer att vara en hängiven, långvarig familjemedlem om de är väl socialiserade och visar mycket tillgivenhet när de är unga.

Funderar du på att skaffa en Samojed?

Här är några saker att fundera lite extra på. Samojed är folkorienterade hundar som kan bli destruktiva om de lämnas ensamma under en längre tid. Samojeder fäller mycket och måste trimmas regelbundet. Men på grund av ansiktets form dreglar de väldigt lite. Kom också ihåg att de har mindre mjäll än de flesta hundraser, vilket gör dem allergivänliga. Är du från ett varmt klimat? Samojedhundar trivs bättre i svalare breddgrader och det är inte lämpligt att flytta med din hund till ett land med mycket höga temperaturer. Samojeden kräver mycket aktivitet, men de överhettas snabbt och deras päls ska inte klippas för att motverka detta.

Forma samojedens beteende genom rätt träning

Framför allt behöver din Samojed kärlek, tillgivenhet och delaktighet i ditt familjeliv. Det är att föredra att ge samojedhunden enkel tillgång till en gård där de kan vandra fritt när de är hemma och att ta dem dagligen ut för en snabb promenad eller jogga i en öppen miljö. Din hund kan bli uttråkad, rastlös och orolig om han inte får frekvent daglig träning. Håll utomhuslek till de kallare timmarna på dagen på sommaren; denna ras tjocka päls kan göra att den överhettas. Var noga med att ge dem mycket vatten. Flerbostadshus lämpar sig bra att bo i med samojeder, men denna ras är mycket aktiv och kräver frekvent träning och aktivering. De kan bli destruktiva om de är uttråkade. Du bör också tillhandahålla en tuggleksak för din samojed, till exempel en boll eller en Kong-bikupa som kan laddas med jordnötssmör eller andra godsaker. Om du arbetar långa timmar är det viktigt att du erbjuder ett utlopp för deras tristess. Om inte, kommer de att roa sig genom att tugga på soffor, skor och andra personliga föremål. Du kanske vill överväga att hyra en djurvakt eller hundrullare för att underhålla din samojed medan du är borta.

Dessa hundar, även om de är mycket smarta och kända för sin optimistiska uppförande, kan vara envisa. Det är att föredra att börja träna när de fortfarande är unga eller i valpstadiet, eftersom en vuxen samojed blir svårare att undervisa. Grundläggande instruktioner som “kom” och “sitt” är särskilt avgörande. En relation bildas genom att lära en hund dessa grundläggande instruktioner. Din hund måste respektera dig för att du ska få förtroende. Att etablera sig som “alfahund” är en viktig del av denna utbildning.

Ju tidigare du börjar träna, desto enklare blir det för din hund att mingla med andra djur och människor senare. Låt ditt husdjur interagera med andra hundar, människor och barn så mycket som möjligt. Träningskrav Det är viktigt att sätta en timme varje dag för din samojed att gå en promenad och springa. Att delta i en aktivitet som ger din hund både en mental och fysisk utmaning håller samojeden intresserad och uppfyller deras intellektuella natur. Smidighetsträning är både trevlig och krävande och hjälper till att bränna överflödig energi. Löpbandsträning din samojed rekommenderas för människor som bor i varmare områden. Simning bör införas noggrant och försiktigt eftersom samojeder inte är naturliga simmare. Eftersom samojeder är värmekänsliga, se till att ge dem mycket vatten och skugga.

Skötsel och underhåll

Dessa hundar svettas mycket, men majoriteten av deras utsläpp sker regelbundet när de tappar hela underrock över några veckor. Dessa allergivänliga hundtyper kräver mycket mer underhåll än många av de andra allergivänliga hundraserna. Deras tjocka päls tappar något under året och kräver regelbunden borstning för att behålla sitt glänsande utseende. Förutom ett skötsel-schema två gånger i veckan, bör du borsta din Samojed dagligen. Furminatorborstar, som har specifika tänder och en vakuumslang ansluten, är vanligtvis ett utmärkt val för att ta bort löshår från pälsen. Om du har hundallergi rekommenderas det att någon annan i ditt hushåll borstar hunden dagligen. Samojed-kappan skjuter årligen, vilket innebär att underrock helt skjuter eller “blåser”. Om din samojed blir lerig eller riktigt smutsig blir det svårt och kanske dyrt att bada dem. Förvänta dig att betala mellan 750 SEK och 1500 SEK för en frisyr och tvätt. På grund av sin tjocka päls kan en professionell hundfrisör behöva använda specifik utrustning och procedurer för att rengöra och ta bort oönskat hår. Du är välkommen att bada din Sammy själv, men var beredd att använda många handdukar som torkar dem! Det är en bra idé att börja lära barn hur man använder torktumlare i ung ålder.

Tänder, öron och naglar

Naglarna hos de flesta raser ska trimmas regelbundet och öronen bör undersökas en gång i veckan. Tandhygien är en annan viktig plikt för din samojed, men den ignoreras ofta. Att borsta tänderna minst två gånger i veckan kan hjälpa dem att undvika tandköttssjukdomar och tandsten. Detta hjälper dig också att kontrollera om några tänder är skadade eller saknas.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *