Uncategorized

Så tar du hand om pälsen på din samojedhund – Tvättning & pålsvård

När du tittar på fotografier av samojeder är det första som slår dig deras täta vita päls. Att sköta din samojed är en viktig faktor att tänka på innan du köper en. Vanligtvis tappar deras täta hår på våren för att förbereda hundarna för den brännande sommaren.

Att tvätta en samojed

Deras päls består av två lager: ett inre isolerande lager och ett yttre skyddshår. Det inre lagret består av kortare, tätare hår, medan det yttre lagret består av längre, tunnare strängar. Det inre lagret är extremt mjukt och känns som mjukt ull, men det yttre lagret är grövre och har en mer grov konsistens.

Om du vill att din samojed ska ha en lyxig kappa måste du ägna tid och ansträngning åt att sköta den regelbundet. Alla tycker om att vara rena och välskötta. Likaså för hundar. Dessutom är de mer nöjda med en ren, hälsosam täckning av päls. Dessutom är detta en utmärkt tid att binda sig till din hund. Generellt kan borstning och pälsvård av dem få dem att känna sig mer lugna och bortskämda. Tänk också på att en ren hund motsvarar ett rent hus. Regelbunden borstning av hundens päls hjälper till att minimera mängden päls den lämnar runt huset. Dessutom sänker frekvent pälsvård mängden smuts som en hund kan bära in i huset.

Att vårda pälsen på en samojedvalp

Pälsvården påbörjas vanligtvis vid valpperioden. Det kommer att hjälpa till i vårdprocessen om du börjar pälsvård av din valp i tidig ålder. På detta sätt kan de vänja sig vid proceduren, vilket är särskilt viktigt för samojeder, som kräver frekvent vård.

Att börja med pälsvård

Pälsvård av en samojed bör påbörjas tidigt i valpens liv. Att börja bada din samojed-valp mellan när den är mellan 10 och 11 månader är en bra start. Men kom ihåg att vara trevlig och tålmodig med din hund från starten. Generellt behöver samojed valpar inte bada regelbundet; en gång var sjätte till var åttonde månad är tillräckligt.

Så gör du för att bada din samojedhund

Innan du börjar tvätta din samojed-valp, se till att du har alla nödvändiga förnödenheter. Lägg ner en handduk i badrummet för att torka av ditt husdjur. Håll dessutom en hårtork inkopplad och beredd att använda.

Om din valp fortfarande är ung, finns det en möjlighet att de är rädda för vatten. Den mest effektiva metoden att bada en valp är att placera den i ett badkar. Detta kommer att ge dig utmärkt kontroll i händelse av att din valp blir krånglig och rastlös. För att börja, placera din hund i badkaret och fyll den gradvis med ljummet vatten. Det hjälper din hund att anpassa sig till vattentemperaturen.

Fyll badkaret till din valps fotlängd. Använd en halkfri matta i badkaret för att förhindra att din hund glider. Dessutom kan du placera bomullstussar i öronen för att hålla vattnet ute. Om din valp blir orolig, försök lugna dem genom att prata med dem eller erbjuda dem en belöning. Belöningar är kritiska under tvätt och mycket mer så när din samojedhund är en valp. Fortsätt att erbjuda dem sina favoritgodis under hela badproceduren. En annan viktig punkt att tänka på är vattentemperaturen. Använd ljummet vatten som varken är för kallt eller för varmt.

Ett duschhuvudfäste är ett utmärkt föremål att använda när du badar dem. Med duschstaven kan du justera vattnets flöde och intensitet. Dessutom gör det det enklare att komma åt regioner under valpen. Dessutom, fukt ditt husdjur noggrant.

Eftersom samojeden har extremt tjock päls, se till att vattnet når huden via pälsskiktet. Börja med att blötlägga valpen från kroppen. Eftersom blötläggning av huvudet kan vara den mest obehagliga delen av processen för valpen, är det att föredra att helt fukta kroppen först.

Gnugga in schampot efter att du har fuktat din valp helt. Börja med att skumma schampot i hela kroppen och arbeta dig upp till huvudet. Var försiktig och försök att massera schampot med öppna handflator. När det gäller att skumma huvudet, se till att det är så trevligt som möjligt för din hund. Undvik att vara alltför hårdhänt, särskilt runt ögonen, öronen och munnen. Kontrollera vattentemperaturen igen innan du börjar tvätta din hund. Om du använder en duschstav, börja sköljningen över huvudet.

På detta sätt kommer tvålvattnet att rinna nerför hans kropp och undvika upprepad kontakt med samma region. Skölj väl eller tills vattnet rinner rent. Din samojed skakar av extra vatten efter rengöring, se därför till handdukstorkar dem ordentligt. När du börjar föna, håll torkaren så långt bort från pälsen som möjligt. Det skyddar deras hud från oavsiktliga brännskador.

Gå vidare långsamt och hjälp din hund att vänja sig vid torken. Efter att de övre pälsskikten har börjat torka kan du använda en borste för att ta bort eventuell återstående fukt från de inre lagren. För att avlägsna det kortare håret kan du använda vilken detanglerborste som helst.

Detta säkerställer att varm luft når de innersta lagren. Det är viktigt att torka din samojed helt, eftersom de kan lukta om de lämnas fuktiga. På grund av samojedens täta päls måste du se till att alla små hår på insidan är helt torra. När de är helt torra borstar du håret uppåt för att ge dem ett mycket fluffigt utseende. Om din Sammy fortsätter att stinka även efter tvätt, läs den här artikeln.

Hur ofta ska en samojed badas?

Att bada din samojed regelbundet bestäms av en mängd olika faktorer, varav en är hundens ålder. Om din samojed är den typ av hund som gillar att leka i smutsen, måste du bada dem ofta för att hålla dem rena. Daglig borstning tar bort majoriteten av smuts som har fastnat i din samojedhunds päls. Om du borstar dem dagligen behöver de inte bada så ofta.

Om din samojedhund är en generellt ren hund, kan de dock gå upp till sex månader utan att tvätta. När din samojedhund mognar, kommer de att kräva tätare bad. I stället för att tvätta dem var sjätte månad kan du gradvis höja den till tre månader. Att hålla din samojedhund ren hjälper om du vill ha en frisk hund.

Vilken plats att bästa för att bada min samojed?

Det är onödigt att bada en samojed uteslutande i ett badkar. Ett badkar är ett underbart val för de första baden eftersom det ger dig mer kontroll över valpen. För att förhindra att din hund glider, placera en gummimatta på botten av badkaret. Dessutom kasta dessa hundar mycket, så var noga med att täcka avloppet med något för att förhindra att det täpps till. Men när hunden mognar blir de mer vana vid pälsvård. Medan badkaret är det mest lämpliga stället för att bada din samojed, kan du prova andra platser om din hund är bekväm. Flera förslag ingår nedan:

Tvätta din hund på bakgården

Bakgården är en utmärkt plats för att bada din samojed, särskilt på en varm, solig dag. Se till att din trädgård är tillräckligt rymlig och att du har tillgång till en slang. Undvik dessutom att bada din samojed i gräset. När du tvättar din samojed blir gräset fuktigt och lerigt, vilket gör att alla dina rengöringsarbeten ångras. Bad din hund på ett betonggolv. Ett annat övervägande är distraktioner. Det här kanske inte är ett problem om din samojed är riktigt välutbildad. Bakgården innehåller en mängd föremål som kan ockupera din samojed. Om de upptäcker en katt som passerar medan de badar är sannolikheten att de förföljer katten ganska hög.

Bada hunden i en pool

Om du har tillgång till en barnpool är det enkelt att bada din samojed. Det förenklar bortskaffandet av vatten eftersom du bara kan hälla ut vattnet efter att du är klar. Det är också bekvämt eftersom du bara kan placera poolen bredvid slangen och använda den. Dessutom måste du ta hänsyn till utomhustemperaturen. Undvik att bada din samojed utomhus under de kallare månaderna. Även om dessa hundar kan överleva under förhållanden under noll, rekommenderas det inte.

Ett pålsvårdsbord gör det enklare

Ett grooming-bord är bara ett bord på vilket hunden kan fästas för säker och smidig pälsvård. Vid dessa innefattar det du kan göra borstning, nagelklippning och hårklippning. Vid behov kan du också tvätta din samojed vid detta bord. Bordet borde inte vara för högt, eftersom detta kommer att göra det svårt att nå din samojed. Det borde inte vara så litet att din samojed inte kan gå upp på den. Även om det inte behövs ett grooming-bord, använder majoriteten av professionella pålsvårdare en för enkelhets skull.

Har din samojedhund en lukt?

Samojeden luktar inte ofta som hundar. Men om din Samojedhund är oren, kommer de att ha en smaklös lukt. Det är därför hundens renlighet är avgörande. Dessutom, om schampot inte sköljs ordentligt efter tvätt, kan Samojeden ha en fiskig lukt.

Hur ofta ska en samojed borstas?

Som tidigare nämnts är samojed ganska fluffiga. Deras kroppar är täckta i ett tjockt lager av päls. Ju tjockare pälsen är, desto större blir mängden de fäller. Det är därför det är viktigt att borsta din samojed. Majoriteten av samojed-ägarna förespråkar att borsta sina samojed dagligen. Att borsta håret dagligen minimerar håret som faller av runtom i hemmet.

En annan anledning att borsta regelbundet är att förhindra trassel. Den yttre pälsen är ganska lång, vilket innebär att den är benägen att trassla. Borstning eliminerar också majoriteten av smuts som kan fastna i samojed päls.

Frekvent borstning hjälper dig också att ge dina samojed färre bad. Det finns ingen anledning att borsta djupt och noggrant varje dag. Borstning i tio minuter om dagen räcker under säsongerna. Överdriven borstning kan irritera huden. Om du borstar försiktigt varje dag kan en noggrann penselsession göras en gång varannan vecka.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *