Köpa hund,  Pälsvård,  Samojed,  Utseende

Tips är du ska köpa samojedhund

Funderar du på att köpa en samojedhund men är inte säker på om det är rätt hund för dig? Då har du kommit helt rätt. Här får du all information som du behöver ha vetskap om inom rasen innan du bestämmer dig. Vi kommer göra vårt yttersta för att du ska få lära känna rasen så bra som möjligt i denna artikel.

Samojedhundens historia

Samojedhundrasen har fått sitt namn efter de samojediska folkgrupperna som finns i Ryssland och Sibirien. Samojedhunden brukar ibland kallas för den leende hunden. Den kallas för den leende hunden för att den har ett leende ansiktsuttryck. Samojedhunden är skapad i England med hjälp av hundar med ryskt ursprung. De ryska skatteindrivarna var de som gjorde att hundarna började få spridning och de använde dem för sina färder. De första hundarna kom till Västeuropa på 1870-talet. Alexander Trontheim från västra Sibirien var den som födde upp Samojedhundarna som slädhundar till den ryska marknaden. Idag har Samojedhundarna spridits världen över men är i vissa länder en ganska så ny ras fortfarande. Om du följer den här länken: https://sv.wikipedia.org/wiki/Samojedhund så kan du läsa mer om den här hundens otroliga historia.

Storlek och utseende

  • Vanligaste färgerna på en samojedhund är vit, gräddfärgad eller ljusbrun.
  • Har en stående svans som är rullad mot ryggen.
  • Väger 23-30kilo
  • Mankhöjd 45-56 centimeter
  • Stående öron
  • Tassar med överflöd utav hår så trampdynorna skyddas mot snön.

Det är en riktigt bedårande fin hund som lätt skulle vinna första pris på en utställning.
Hunden är mest känd för sin vita päls men den kan som sagt ha andra färger också.

Samojedhundens Hälsa

Är en relativt frisk ras men här är några ärftliga sjukdomar som de kan ha som kan vara bra att du vet om:

Njursjukdom, ögonsjukdomar och höftdysplasi som kan leda till rörlighetssvårigheter.

Det är en relativt frisk hundras men den vanligaste sjukdomen som vissa Samojedhundar kan få är en typ av njursjukdom. Hunden kan som alla andra hundar drabbas av andra sjukdomar som bland annat olika typer av ögonsjukdomar och höftdysplasi som kan förekomma hos alla hundar.

Några sjukdomar som hunden kan få är dessa:

  • Glaukom: Glaukom är en ögonstörning. Det som händer vi Glaukom är att trycket i ögat ökar. Det kan vara ärftligt men det kan också orsakas av en underliggande sjukdom hos hunden.
  • Höftledsdysplasi: Höftledsdysplasi är en ärftlig sjukdom och betyder att lårbenshuvudet inte passar riktigt i hundens höftledsskål.
  • Samoyed hereditary glomerulopathy: det här är en njursjukdom som i värsta fall kan leda till njursvikt.

Sedan finns det självklart andra sjukdomar som kan drabba hunden och vilken hund som helst egentligen. Men det kan vara bra att kolla med uppfödaren om sjukdomsbakgrunden hos hunden innan man köper den. Dock så ska man ha i åtanke att denna ras är en relativt frisk ras men den kan som vilken hundras som helst också bli sjuk.

Pälsvård

Det är väldigt viktigt att du kammar och borstar hundens päls med tanke på att den är långhårig. Det är bra om du borstar och kammar pälsen minst en gång om dagen för att undvika tovor. En gång i veckan kan man göra en lite mer grundlig pälsvård där man också duschar hunden med hundschampo. Det är också bra om du pratar med hunduppfödaren om det är någon speciell pälsvård som behöver göras.

Promenader

En samojedhund kräver många långa promenader. Du bör lägga några timmar om dagen med att vara ute och promenera med den. Ett plus är om du bor i hus och utöver många promenader kan låta hunden springa av sig på gården.
En samojedhund är en draghund så det faller dem ganska naturligt att dra i koppel också så om du vill ha en hund som går fint i koppel med dig behöver du lägga ner en del tid på att träna den. Det är bra om du börjar med hårdkoppel träning så tidigt som möjligt för att slippa få jobbiga promenader. Men om din tanke är att ha hunden som draghund så kan det vara svårt att lära den att både vara draghund som faller rasen naturligt samt gå fint i koppel så då krävs det en hel del disciplin i din träning för att du ska kunna lyckas med det, samt att du försöker lära hunden att skilja på när den jobbar med att dra samt när den är ledig och bara går en promenad.

Mentalitet & temperament

En samojedhund som behandlas rätt och får jobba av sig sin energi är överlag en trevlig hundras som är lugn i sig själv. Men man kan aldrig säga att alla samojedhundar älskar alla människor då alla hundar har sina egna personligheter och sina egna känslor så går det aldrig att garantera att just hunden du köper är som de säger en typisk samojedhund i sin mentalitet då alla är olika men överlag är det en väldigt snäll hundras som har en vänlig inställning till nya möten med nya personer.

Vad bör man tänka på när man köper hund?

När du ska köpa en hund vare sig om det är för första gången eller inte så är det viktigt att man har koll på några saker. Man måste för det första ha ekonomin till att köpa en hund och ekonomi till att ta hand om hunden. Det är många utlägg som man måste göra på en hund och då är det bra att man har en bra ekonomi. Sedan är det viktigt att man har tid för hunden och alla hundens behov. En hund behöver ha många promenader om dagen för att må bra och den måste ha sällskap större delen av dagen. Därför är det viktigt att se till så att någon kan vara hemma med hunden eller att man har en hundvakt. Det är också viktigt att man läser på om den hundras som man vill köpa så att man kan det mesta om rasen innan man köper den.

Sammanfattning

Denna hundras är en väldigt familjekär hundras. Den passar perfekt att ha i en familj med barn och du kommer aldrig att känna dig ensam. Med tanke på att det är en långhårig hund så är det väldigt viktigt att du borstar pälsen minst en gång om dagen och gärna en lite mer grundligare pälsvård en gång i veckan. När du duschar hunden så är det bra att använda schampo, det finns speciella hundschampon som man ska använda.
Hunden kräver många och långa promenader för att få aktivera sig och det är också bra om hunden får vara ute i en hundgård och springa av sig.
Behandlas hunden rätt och på ett respektfullt sätt så kommer hunden att ha ett väldigt bra psyke. Alla hundar går att forma så som man vill ha den om man ger det tid och är snäll mot hunden.
Det finns många olika hundkurser som man kan gå på om man känner sig det minsta osäker på hur man ska uppfostra en hund. Samojedhunden är som sagt en relativt frisk hundras men sjukdomar kan förekomma hos alla hundar och även hos Samojedhunden. Därför är det alltid bra att man pratar med uppfödaren om hundens bakgrund och om det finns någon sjukdomshistoria hos föräldrarna. Samojedhunden är en hund för dig som kan lägga ned ganska mycket tid på hunden då den behöver som de flesta andra stora hundarna många och långa promenader för att göra sig av med sin energi. Om du vill ha en kärleksfull familjehund så är denna hunden en fantastisk vän för livet.

Källor

http://www.blatassensamojed.se/sv-SE/samojedhunden/mentalitet-20904020
https://sv.wikipedia.org/wiki/Samojedhund så kan du läsa mer om den här hundens otroliga historia.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *