Egenskaper,  Samojed,  Temperament

Samojed som sällskapshund

Även om samojeden är en hund som inte har ett helt lugnt temperament kan man med säkerhet säga att det är familjevänlig ras som är mycket snäll. Den är både energisk och väldigt aktiv vilket kan förklaras av att den har avlat fram till att vara en vallhund i norra europa, främst i Sibirien.

Samtidigt är det en väldigt kärleksfull hund som är mild och lojal mot sin människofamilj.

Samojeden är också en hund med utomordentligt högt IQ i jämförelse med många andra hundraser. Vilket gör att den förstår familjedynamiken bättre än andra hundar med lägre IQ. (På det sätt som bara smarta hundar gör)

Den här hundrasen njuter av att ha sällskap runtomkring sig. Den trivs i regel inte alls bra att bli lämnad i hundgård. Lämna en samojedhund är inget du bör planera för. Du ska försöka att undvika ha samojeden ensam för mycket då det i värsta fall kan traumatisera den. En samojedhund tycker aldrig om att lämnas ensam.

En samojedhund som vaktar din familj

Du ska inte låta dig luras av att samojeden är allmänt känd som en vallhund och en draghund. Drar du slutsatsen vallning och drag är allt den kan har du inte lärt känna den här hundrasen tillräckligt. Samojedhundar är nämligen utmärkta vakthundar eftersom de är både lojala och alerta. Det kan vara bra att veta att den har hunden är mycket beskyddande. Man kan säga att den gör allt den kan för att värna sitt sällskap.

Samojedens temperament

Hundrasen har ett temperament som är under inflytande av flera olika faktorer. Vad som påverkar temperamentet är bland annat socialisering, träning och hur djurets förfäder har avlats. För att samojeden temperament ska utvecklas på ett sätt som gör det till den bästa familjehunden den bara kan bli, är det bra om om man börjar med träning och socialisation redan tidigt i hunden liv. Gärna medans den är valp.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *