Uncategorized

Samojedens första år i livet – Från valp till vuxen hund

Valparna har en kort, vit päls när de föds. Snittet är trubbigt, öronen ligger platt på skallen och huden är rosa.
De varierar i storlek från 280 till 500 gram. Efter tre eller fyra dagar dyker det upp fläckar av kolfärgad nyans på nosarna. Omkring den nionde dagen öppnas ögon och öron och vikten har fördubblats. Kolet mörknar till svart och sprider sig över läpparna och ögonlocken.

De står på sina fötter på ett skakigt sätt vid den tredje veckan, svansen kommer upp över ryggen för att hålla balansen. Öronen faller ihop. Tänder dyker upp som svar på snarkning och skällande. Leken börjar. Pigmentet fylls på och det är vanligtvis synligt på trampdynorna, särskilt på framfoten. Väger ungefär fyra kilo.

Deras mest fotogeniska ålder är den femte veckan; de är lockande! Deras dag är uppdelad i två delar: äta och sova. Det är en särskild lek att dra i svansar, öron och bita i tassar. Räkna med ungefär 2.7 kg i vikt

Den åttonde till tionde veckan är den bästa tiden för dem att flytta in i sina nya hem. Föreningen med sin mamma och sina kullsyskon bidrar till att stabilisera en stor del av deras mentala förändringar under hela livet. Öronen är uppställda eller kommer att vara det snart. Pigmenten bör vara fyllda vid den här åldern, men brytningar i vissa linjer kan ta upp till ett år. När de går ska deras svansar bäras väl över ryggen. Ögonen kommer fortfarande att vara skifferblå, men de som har denna nyans vid tolv veckor kommer att ha ett ljusare brunt öga. Om inte färgen är fast, till exempel på öronen, kommer biscuitskuggor att blekna senare. Vid åtta veckor vägde jag omkring tre kilo. Hunden vikt bör vara ungefär 6.8 kg nu efter tio veckor.

Det obekväma stadiet varar fyra till sex månader. Benen och öronen står inte i proportion till varandra och pälsen är plötsligt för kort för den överlånga bålen. Rörelsen är otrolig, och du kommer att undra om alla dessa ytterligheter någonsin kommer att vara i balans igen. Om han var en bild av balans och skönhet vid åtta veckor, med en far och mor som båda är utmärkta exemplar och väl avlade, har den här valpen en stor chans att bli nästa Prince Charming.

Hans mognad bestäms av hans släktlinje och statur. Detta förändras beroende på situationen. Mindre samojeder mognar i snabbare takt. Vissa familjelinjer mognar redan vid tolv månader, men de tidiga mognarna behåller sällan sin skönhet och är förbi sin bästa ålder vid tre år. Den genomsnittliga mognadsåldern varierar från två och ett halvt till tre och ett halvt till fyra år. Vid sju och åtta års ålder behåller den tröga utvecklingen sin skönhet i många år och kan konkurrera med de finaste i utställningsringen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *